ניקוי ספות – טיפול ותחזוקה

המאמר מתייחס לספות ופריטים שרופדו בבד

באופן כללי ניתן לחלק את הפעולות לשתי קבוצות כללים – כללי עשה ואל תעשה

כללי אל תעשה – כוללים את כל הפעולות הנעשים על הריפוד ללא הנחייה מפורשת מצד היצרן או גורם מקצועי. ניסיון ניקוי ספות לא מבוקר או ניסיון הסרת כתמים בחומרים או תכשירים ללא הנחייה והדרכה מראש יכולים להביא לתסכול רב ואף ליצירת נזק בלתי הפיך על הריפוד. נזקים כמו : הפיכת כתם זמני לקבוע, פגיעה במרקם של הבד(כמו המרקם הקטיפתי). עדיף שתהליך ניקוי ספות תקופתי ייעשה על ידי גורם מקצועי. בתקופתנו כיום הרכב הבדים בהחלט מתוחכם ומאפשר תוצאות ניקוי מרשימות.

כללי ברזל בניקוי ספות

ניקוי ספות – כלל מס. 1 – לא להבריש את הריפוד עם מברשות אגרסיביים, שפשוף חזק יכול לפגום בטקסטורה של הבד.
ניקוי ספות – כלל מס. 2 – אל תכבס את הריפוד ללא התייחסות להנחיות היצרן/ספק. התעלמות מהנחיות אלו יכולה בקלות להביא להתכווצות הבד והקושי להחזיר את הכיסוי לכריות. בנוסף, כביסה באמצעות אבקות כביסה שונים יכול לגרום לשינוי הגוון של כיסויי הכריות ביחס לגוף המערכת.
ניקוי ספות – כלל מס 3 – אל תחדיר תכשירי ניקוי שונים אל תוך הריפוד. יש לדעת לעבוד עם מסירי הכתמים למיניהם בסביבתנו. רוב האנשים מצליחים לפרק את הכתם, אך אינם מצליחים לעלות את הכתם המפורק אל מחוץ לבד. לכן, לאחר שהכתם התייבש ניתן לראות שהכתם חזר אך צורתו הפיזית שונה משהייתה קודם. בנוסף, חומרי הניקוי השונים המוחדרים אל תוך הבד, אם לא יצאו כהלכה, מתייבשים והופכים להיות דביקים. דביקות זו, הופכת למלכודת גדולה של לכלוך משומני גוף, זיעה, אבק וכו'.

זהה את סוג הבד

לסוג הבד ישנו השפעה כיצד ניקוי ספות והכתם ישפיע על הבד. אנו מבחינים ברמה של מקור הסיב:
סיבים מהחי / מהצומח- כותנה, פשתן, סיזל מהצומח או צמר ומשי מהחי. מטבע הדברים סיבים אלו נושאים תכונות של ספיגות ולכן ישנו סיכוי גבוה כי הכתם ייספג אל תוך הסיב ויקשה על הורדתו ותהליך ניקוי ספות(אם בכלל). מומלץ לאטום את הסיב באמצעות חומרים נגד כתמים הקיימים בשוק, זה יקל על אופן הסרת הכתם.
סיבים סינתטיים – סיבים המיוצרים על ידי האדם כמו – פוליאסטר, ניילון, פוליפרופילן, אקרילן וכו'. סיבים אלו אטומים בפני נוזלים(כמו סיבים בבד בגד ים) ולכן קל יותר לנקות מהם כתמים. כיום קיימים בדים סינתטיים במגוון רחב המדמים את המראה של הסיבים הטבעיים.

חומרי הניקיון הנמצאים במרכול לרשות הצרכן מוגדרים ככלליים-אוניברסאליים (Universals), מאחר והיצרן לא יודע את מרכיבי הכתם והבד האפקטיביות שלהם בינונית עד נמוכה. בתהליך ניקוי ספות מקצועי החומרים הנמצאים לרשות מנקי ריפודים מקצועי מוגדרים כמקצועיים (Professionals), חומרים אלו מבצעים פעולה מכוונת-ספציפית להסרת הכתם הספציפי מסוג הבד הספציפי, ודורשים הדרכה לפני השימוש.

להלן טיפים להסרת כתמים:

זהה את מקור הכתם וסוג הבד, כפי שפורט לעיל. אם מדובר בכתם על בסיס מים או הפרשת גוף, שים מעט מים נקיים על הכתם על מנת לאזן את רמת החומציות והמשך לשלב הבא. במידה וכמויות גדולות של נוזלים נשפכו על הבד כמו: קפה, קולה, תה, שתן וכו' , יש ראשית לספוג את האזור בעזרת מגבת לבנה ויבשה, לפני שניגשים להסרת הכתם. אם מדובר בכתם משמן סינתטי אל תנסה להוריד את הכתב והתייעץ בחברת ניקיון מקצועית.

זהה את מקור הכתם

על מנת לבצע ניקוי ספות מקצועי ראשית מומלץ לזהות את מקור הכתם :
הסרת כתם על בסיס מים: קפה, תה, קולה, שתייה קלה וכו'.
הסרת כתם על בסיס שומנים מהחי והצומח: שמן תירס, שמן טונה, רוטב סלט, רוטב בישול וכו'.
הסרת כתם על בסיס שומנים סינתטיים: גריז, שמן מנוע, זפת וכו'.
הסרת כתם על בסיס צבע: טושים, צבע לקירות, דיו וכו'.
הסרת כתם על בסיס צבע מאכל: יין, במבה אדומה, מיץ פטל וכו'.
הסרת כתם על בסיס הפרשות גוף: שתן, צואה, קיא, דם.

הצטייד במגבת מכותנה לבנה, הרטב חלק ממנה במים פושרים והוסף מעט נוזל כלים על המגבת.

בדוק במקום נסתר (מאחורי הספה), כי נוזל הכלים אינו מזיק לבד ואינו מוריד צבע. החזק את המגבת עם החומר כ- 30 שניות על אזור הכתם, אם אין סימני צבע המשך לשלב הבא. אך אם יש סימני צבע על המגבת, עצור ופנה למומחה להורדת הכתם.
נגב בעדינות את אזור הכתם בסיבוב עם כיוון השעון מחוץ לכתם אל תוכו, כך שלא תהיה תנועה של פיזור הכתם אלא של מירכוז הכתם אל תוכו.
זהה שהכתם עובר למגבת והמשך בפעולה.
לבסוף נגב בעזרת החלק היבש של המגבת את האזור.
ניתן לייבש לאחר הניקוי בעזרת מייבש שיער באוויר פושר ולבדוק שאכן הכתם ירד.

2018-06-11T11:19:19+03:00
דילוג לתוכן